Wijhe familie 4

Wijhe was van oudsher een plek waar generaties Overmars woonden en de kost verdienden. Met name in Hengeveld bevonden zich meerdere Overmars-boerderijen. Op oude kaarten komen we allerlei bekende, aan Overmars gerelateerde namen tegen,  zoals  Overmarssen, Hengeveld, Strijdveen. Averwolde, Ammervelde enz.

Van de eerste twee generaties van deze familie (Teunis en diens zoon Bernardus) weten we niet zo veel. Het waren echte boeren gezinnen. Bernardus bezat wat stukken land in het Wolbroek in Olst en hij was ook mede-eigenaar van erf en goed Ruwendaal. Hij overleed in 1743 in Hengeveld onder Wijhe.

Jan Karel Overmarsch, een zoon van Bernardus, was oorspronkelijk de stamvader van deze tak. Hij was gehuwd met Gerritdina Middelwijk. Het gezin woonde (omstreeks 1750) op Het Overmars in Hengeveld onder Wijhe.

Jan Karel had vijf zoons en twee dochters. Van drie zoons is ons niet bekend wat er van geworden is. De andere twee waren boeren, evenals hun vader en grootvader.

Zoon Antonius (Teunis Oud-Overmarsch) was boer op erve Averwolde in Hengeveld. In 1811 verkocht hij zijn boerderij aan zijn dochter en zijn schoonzoon Antoni Grotenhuis.

Zoon Bernardus Ignatius (Berend) was boer op De Hooge Beke en daarnaast had hij bezittingen in Averlo. Zo was hij is ook eigenaar van erve De Kappert en erve Schotman, beide in Averlo (erfenis van zijn schoonouders). In 1812 namen Berend Hogebeeke, zijn dochter Gerritdiena (46 jr) en zoon Bernardus Hogebeeke (31 jr) in Wijhe de naam Overmars aan.

Antonius Kreileman (Teunis Nieuw Overmars) die ook boer is op Het Overmars in Hengeveld is de buurman van Bernardus. Hij is echter geen familie.